2012-05-06

Top 10:Najboljih igara svih vremena - Da li ste spremni da saznate?

Šmrc ;(
Tekst koji će te upravo pročitati ima sentimentalnu vrednost. Mislim, ne baš tekst već nagrada. Mi smo ovde malo krenuli da se igramo i napravili takmičenje. Glavna nagrada bile su baklave a trebalo je da svako od nas napiše po tekst na jednu od tri zadate teme. E pa ovo je pobednički. Žiri je ipak bio malo naklonjeniji Strahinji kao novom članu. Šalim se, zalužena pobede a sa vaše leve strane je slika oniga što mi nećemo jesti.Nema veze naručiću picu ;)


Stalno se priča o tome koje su najbolje igre svih vremena ili za barem neki kraći period,ali oko toga nikada ne možemo da se dogovorimo.Uvek neko ima neku igru koju je visše voleo od ostalih,i sada ću ja pokušati da napišem dostojan članak o tome.Sećate li se Vi u opšte svih onih konzola na kojima smo igrali igre ? Sećate se nekih , a sad da vas pitaju da zatvorenim očima i samo dodirom ruke prepoznate koja je koja tesko da bi ste mogli.Ali nekada ste imali tu moć, ili veštinu . Mora da se sećate i pregrejavanja adaptera pa ste posle pola sata igranja morali da isključite da se ne bi pokvarilo.Ahhh,to su bila vremena.I sada bih ja da vam predstavim listu.


1.Duck Hunt (Nintendo)
Sigurno se svi sećate ove igre na Nintendovoj konzoli za koju su svi mislili da je Sega Mega.To je u stvari bio samo Nintendo prepakovan u Segino kućište.Da ovo je bio život.Tada su se igrale prave igre.Vitlali ste plastičnim pištoljem i igrali ste na tv-u koji je sada ili bacen ili je na tavanu zatrpan tonom prasine i ko zna čime već.Tamanili ste te patke i kada predjete nivo osećali ste se kao heroj nacije,bas kao Ahil za vreme antičke Grcke. Jedina stvar koja vas je užasno nervirala bio je onaj blentavi pas.Njega niste mogli da ubijete iako se hteli.To nije bilo dozvoljeno čak ni jednom da ga ubijete,ma bre svu igru bi ste krenuli od pocetka samo jednom kada bi ste ga ubili.Ali dobro,šta je tu je.
2.Mario (Nintendo)
To ste sigurno pržili duži vremenski period.Ma ne postoji čovek koji nije čuo za legendarnu braću Maria i Luigijia.Prelazili ste nivoe na desno,ali ste se uvek pravili šmeker pa bi ste krenuli malo na levu stranu,da pokušate da predjete nivo u nazad.Nije vam polazilo za rukom.A kada bi ste spasili princezu,radovali bi ste se i verovatno probudili sve ljude u kući,koji su jelte spavali dok ste vi igrali po celu noć.




3.The Legend of Zelda:Ocarina of Time (Nintendo 64)
Definitivno jedna od najboljih igara svih vremena. Kod nas na Balkanu nikada nije bila posebno popularna. Prteča je svih današnjih RPG igara i uvela je tolike inovacije kako grafičke tako i borbene. Prva igra u kojoj se pojavilo menjanje i sakupljanje oružija i opreme.
Nekada sam se sa društvom toliko napržio na Zeldu da bi kao klinci krenuli da se igramo Zelde. Da to je ono što je radila mnogim mladim umovima. Zbog popularnosti izdat je remake na Nintendo 3DS konzoli.

4.God of war(PSP,PS3,PS3)
Sećate li se kad ste prvi put ugledali Kratosa kako tamani sve pred sobom sa mačem na lancu? Pa naravno da se sećate.Ko se ne seća? Njegov otac i on su zbačeni sa prestola i Kratos naš omiljeni,ali ipak omraženi lik, kreće u osvetu.I sećate li se bossova koliki su bili ? Hidra na primer,mnogo veca od glavnog lika,ali je on ipak uspeo da je ubije.Svaka čast.



5.Wolfenstein:Return to Castle Wolfenstein(PC)
To je ta legendarna igra,koju smo svi igrali i koja je imala jednu od najboljih grafika tog vremena.
Uživali smo u epskoj borbi protiv Nemaca(da se ne izrazim drugačije jer ko zna ko će ovo da čita).Imali smo sva živa oružija u svom arsenalu i nismo brinuli da li će nam se inventar napuniti,pa to se nikad nije ni pominjalo.




6.Serious Sam(PC)
E tu se već osetio napredak.Grafika odlična,puce više nego odlične a što je najbolje imali smo ih sve u svom inventaru.
Mislim da se svako od nas bar jednom zapitao kako nosi sve te puške,ali to je bio Sam niko to na glas nije smeo da izgovori da ne uvredi čoveka i njegovu nadljudsku snagu.Na kraju ste se mučili oko finalnog bossa a i ste ga pobedili i osećali ste se kao vrhunski borac protiv zlih stvorova.


7.Age of Mithology(PC)
Evo jedne strategije.Najbolja strategija svih vremena(tako mnogo ljudi misli).Prvi put se u igri pojavljuju svi grčki i ostali heroji pa čak ste mogli i minotaura da imate u svom elitnom odredu.
Kampanja je bila preteška,a ne kao sad, igre prelazite bez nekog većeg napora.Moram da napomenem da smo imali ekspanziju za ovu igru a ona se zove "Titans".U igri nije promenjeno ništa osim što su ubačeni i moćni Titani.


8.Counter Strike 1.6(PC)
Prvobitno pravljen kao mod za igru "Half Life".
Brzo se proširio kao šumski požar i to više niko nije mogao da zaustavi.Imao je milione igrača.I sad ih ima dosta ali sada imate da igrate BF3,MW3 pa je ipak u padu.
Možete biti "teroristi" ili "kanteri" zavisi da li volite da izvodite pred pravdu ili želite da budete izvedeni pred lice pravde.



9.DoTA(PC)
Igra koju još uvek igraju milioni ljudi.
Ako ulazite u igraonicu ne morate da pitate šta se igra već znate.
"Valve" sad želi da preuzme staroj "DoTI" slavu sa pravljenjem nove ali to će biti teško izvodljivo,jer vec znate šta se dešavalo sa svim "CS" igrama koje su izašle posle ovo iznad navedenog.
Danas postoji hiljade kopija ove igre među kojima svakoko najpopularnija "League of  Legends".


10.Mortal Kombat 2(NES)
Verovatno najbolja borilačka igra svih vremena. Debitovala je 1994 na "NES-u" i arkadnim mašinama da bi se kasnije preselila na sve veće konzole tog vremena.Izbor boraca je bio toliko veliki da današnji gaming aparati ne bi mogli podržati.
Zbog sjajnih "Fatality" završnica nakupila je više sudskih tužbi od Charlya Sheena.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DA NE ZABORAVIMO....
To su "Call of Duty" franšiza,koja svake godine nas obraduje nekom novom igrom."Battlefield" franšiza,manje uspesna od CoD franšize ali su ovi iz EA sa poslednja dva dela ove franšize stvarno napravili pometnju.Onda "Crysis".Svi jedva iščekujemo sledecće proleće zbog vraćanja Propheta u igru i dodavanja karbonskog luka u arsenal."Assassin's Creed".Prica o jednom heroju se završila dolazi Connor.Naravno tu je neprevazidjeni Elder Scrolls,Age of Mitology,Uncharted i još mnogo sjajnih igara.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Napisao:Strahinja Stojanović (Pripravnik)
Izmenio:Vladan Tešić (Grafički urednik)

5 коментара: